dilluns, 6 de juliol del 2020

Romania, 1-Espanya, 1 (Euro 84-Primera fase)

341. László Bölöni (1-1)

Hi ha jugadors que segurament haurien pogut destacar més si haguessin estat en grans clubs. Ladislau Bölöni en podria ser un exemple. Es va passar gairebé quinze anys jugant en un conjunt modest, amb el qual el màxim que va aconseguir va ser un subcampionat de lliga a Romania i participar en alguna Copa de la UEFA. Va ser als 31 anys quan va fer el salt i no li va anar malament la cosa, ja que dues temporades més tard era campió d'Europa.


Bölöni era un centrecampista amb una cama esquerra de seda i una gran tècnica que, alhora que despuntava en una selecció romanesa que no entrava mai en cap gran torneig, liderava el Targu Mures, el modest conjunt de la seva ciutat natal. En l'època comunista era molt complicat superar el domini del Dinamo de Bucarest, l'equip del ministeri de l'Interior del país. Havia guanyat set de les quinze últimes lligues. Les altres, se les repartien l'Steaua, l'equip de l'exèrcit, un potent Universitatea Craiova i alguna aparició de l'Arges Pitesti. Enmig de tots aquest rivals, el Targu Mures va ser segon el 1976 com a millor resultat.

L'estiu del 1984, ja amb 31 anys, László Bölöni va decidir fer el salt i anar a l'Steaua. Va ser abans de jugar l'Eurocopa del 1984. Romania s'hi havia classificat en superar un grup duríssim en què hi havia la campiona del món, Itàlia, que va ser quarta darrere de Suècia i Txecoslovàquia. Un gol de falta de Bölöni, que es va empassar Zoff, havia aplanat el camí cap a França. El debut en el torneig va ser contra Espanya a Saint-Étienne.

El gol

L'equip de Miguel Muñoz, classificat després del 12-1 contra Malta, es va avançar als 22 minuts gràcies a un penal transformat per Carrasco. Però Romania va reaccionar amb força rapidesa. El davanter Coras va entrar a l'àrea, va hipnotizar la defensa espanyola i, quan havia captat l'atenció de tothom, va passar l'esfèrica enrere. Sense pensar-s'ho, Bölöni va empalar-la amb la seva cama bona, l'esquerra, des de la frontal de l'area i el xut, ras, va superar Arconada.


El partit acabaria en empat i Romania quedaria eliminada amb dues derrotes contra Alemanya Federal (2-1) i Portugal (1-0). La selecció no aniria al següent mundial, però el 1986 va ser un any gran en la vida de Bölöni ja que l'Steaua va derrotar el FC Barcelona en la final de la Copa d'Europa de Sevilla en la tanda de penals. Ell i Majearu van errar els seus tirs, aturats per Urruti, però els encerts de Lacatus i Balint, i les quatre aturades de Duckhadam, van fer viatjar el trofeu a Romania. A l'any següent completaria el cicle guanyant la Supercopa contra el Dinamo de Kíev.

Amb 33 anys, Bölöni va sortir de Romania per donar el relleu a l'Steaua a un jove Gica Hagi. Va fitxar pel Racing de Brussel·les belga i després va anar a França, al Creteil i a l'Orleans, on es va retirar amb 39 anys abans d'iniciar una llarga carrera com a entrenador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada