dimarts, 15 de setembre del 2020

Rússia, 0- Gal·les, 3 (Euro 2016-Primera fase)

270. Aaron Ramsey (0-1)

La selecció de Gal·les va estar seixanta anys sense disputar un gran torneig internacional. Des que va enfrontar-se a la Brasil de Pelé en els quarts de final de la Copa del Món de Suècia, el 1958, no va poder obtenir cap classificació. Aquest fet, el de no jugar amb un conjunt competitiu, no va permetre que es pogués gaudir en grans cites de talents com els de Ryan Giggs, Mark Hughes o Ian Rush. El 2016, beneficiant-se, en part, de l'ampliació de l'Eurocopa a 24 equips, Gal·les, per fi, va entrar en la lluita dels millors. Un dels artífexs de l'èxit va ser el centrecampista Aaron Ramsey.


Nascut a Cardiff, i format al club de la seva ciutat, va ser captat amb 18 anys per l'Arsenal d'Arsène Wenger i es va convertir en una icona a l'Emirates Stadium. Centrecampista de bon toc de pilota, un fet gairebé innegociable als gunners, és molt versàtil i es pot adaptar a qualsevol posició de la zona ampla, fins i tot la de mitja punta per la seva bona arribada a l'àrea. El 2010, amb vint anys, va patir una duríssima lesió a Stoke que el va deixar gairebé un any sense jugar i que va obligar-lo a anar cedit al Nottingham Forest i al Cardiff per recuperar les bones sensacions. Va tornar a l'Arsenal el 2011 i s'hi va estar fins a l'estiu del 2019, quan va fitxar per la Juventus.

Amb la selecció, havia debutat el 2008 en un amistós contra Dinamarca. Les successives fase de classificació anaven proporcionant fracassos, en part per la dificultat dels grups, als quals Gal·les accedia amb poc coeficient UEFA. L'arribada d'un jugador de primer nivell com Gareth Bale, però, va ajudar a fer créixer el nivell i així, en la classificació per a l'Eurocopa del 2016, va quedar segona, darrere de Bèlgica i aprofitant que la resta de rivals eren les assequibles Bòsnia, Israel, Xipre i Andorra.

El gol

I les coses no van poder començar millor a França, amb debut amb victòria a última hora contra Eslovàquia (2-1). En el segon partit, el derbi contra Anglaterra va ser al revés, amb derrota a l'últim minut pel mateix resultat. Seria necessari, com a mínim, puntuar contra Rússia en el darrer enfrontament per accedir als vuitens de final. I els gal·lesos van trigar deu minuts a encarrilar el triomf.


Va ser en un contraatac rus ben tallat pel lateral Chester. La pilota va caure als peus del centrecampista més clarivident dels britànics, Joe Allen, que va veure la desmarcada a l'espai de Ramsey. La passada, entre tres defenses rivals, va ser primorosa i el jugador de l'Arsenal, davant del porter Akinfeev, va respondre amb classe, picant la pilota i anotant el primer gol del partit. Gal·les acabaria guanyant per 0-3, amb gols posteriors de Taylor i Bale, un en cada període.

L'Eurocopa del conjunt de Chris Coleman va ser espectacular, ja que va eliminar Irlanda del Nord en els vuitens de final i va donar la gran sorpresa derrotant Bèlgica en els quarts. En les semifinals, l'oposició de la Portugal de Cristiano Ronaldo va ser un mur massa alt per superar. Gal·les no va poder anar al mundial de Rússia, amb menys places atorgades als combinats europeus que una Eurocopa, però jugarà el seu segon torneig continental el 2021, després d'una dura fase de classificació. Amb 30 anys, Ramsey intentarà repetir o millorar l'èxit de França partint en un difícil grup, amb Itàlia, Turquia i Suïssa.

Ramsey també és conegut, fora de l'àmbit futbolístic, per una història curiosa. Va començar a córrer que quan ell marcava un gol, un famós moria. Personalitats com Ossama Bin Laden, Steve Jobs, Whitney Houston, Muamar el Gadafi o David Bowie van traspassar poques hores després d'un gol del gal·lès. També és cert que, en moltes ocasions, la casualitat ha estat una mica forçada, ja que el famós tampoc no era de primer nivell, o bé el gol no s'havia aconseguit el mateix dia, sinó l'anterior o el posterior. El gol contra Rússia, el 20 de juny del 2016, l'únic que, de moment, ha marcat en un gran torneig, pot deixa tranquil tothom perquè no va venir acompanyat de la mort de cap gran figura del món actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada