dijous, 3 de setembre del 2020

Àustria, 0-Hongria, 2 (Euro 2016-Primera fase)

282. Ádám Szalai (0-1)

Quan Lajos Détari va marcar el segon gol d'Hongria en la victòria, a la ciutat d'Irapuato, del combinat magiar contra Canadà per 0-2 en el mundial de Mèxic, el 1986, s'iniciava un compte que duraria tres dècades senceres. Que una selecció com l'hongaresa, dos cops subcampiona del món, d'un país que ha engendrat Pilotes d'Or i que va disposar d'una generació gairebé imbatible que va passar a la història durant la dècada dels cinquanta trigui trenta anys a aparèixer en una gran cita és poc reconfortant. La travessa del desert hongaresa va durar gairebé tant com la de Moisès, fins que un davanter, al qual faltava un any i mig per néixer quan Détari va anotar el seu gol, va parar el rellotge a l'Eurocopa del 2016. Era Ádám Szalai.


La carrera de Szalai s'ha desenvolupat de manera gairebé íntegra a Alemanya. Atacant de gran físic, no es mou malament a fora de l'àrea. Fuig de l'estereotip del típic rematador i és capaç d'associar-se i d'entrar amb la pilota controlada a l'àrea. Els tres anys de formació al Reial Madrid, amb el qual no va poder debutar a Primera Divisió, segur que li van servir, quan era jove, per millorar la tècnica.

Szalai va sortir de l'Ujpest, un dels equips de la seva ciutat, Budapest, en direcció a Stuttgart, però el Reial Madrid el va captar amb vint anys. Va actuar al Castilla, però en va marxar després d'haver signat algun bon any, i va tornar a Alemanya per no deixar-la més. Del Mainz al Mainz. Va abondonar aquest equip per créixer al Schalke, on no va triomfar, i viure cinc anys al Hoffenheim, amb un de cessió al Hannover. Va arribar a disputar Lliga de Campions amb el combinat presidit per Dietmar Hopp, el magnat farmacèutic propietari del conjunt de Sinsheim, fins que va retornar a Magúncia el 2019.

L'any al Hannover va ser, precisament, per tenir minuts. No en disposava al Hoffenheim i va acceptar una cessió en el mercat d'hivern. El motiu era clar. Hongria, que havia caigut en el rànquing europeu fins a profunditats impensables en els darrers lustres, s'havia classificat per a l'Eurocopa. L'ampliació a 24 equips li va permetre jugar un play-off havent quedat tercer en un grup liderat per Irlanda del Nord i Romania i per davant de Finlàndia, illes Fèroe i una Grècia en enderroc. Els magiars van superar Noruega en el play-off i es van classificar per a la cita francesa. I Szalai va disposar de prou minuts al Hannover per ser convocat.

El gol

El debut de l'equip dirigit per Bernd Storck tenia connotacions històriques. Un Àustria-Hongria fa pensar en principi del segle XX, en l'època dels grans imperis quan, a més, el futbol que es jugava entre Viena i Budapest, seguint el curs del Danubi, era el més apreciat del continent. Portat el duel a l'actualitat, una victòria a Bordeus donava gairebé la classificació al vencedor, en un grup que completaven Portugal i Islàndia. El partit va ser igualat i es va començar a desequilibrar als 17 minuts de la segona part.


Va ser en una combinació entre dos jugadors de la Bundesliga, el centrecampista Kleinsheiler, del Werder Bremen, i el mateix Szalai. Els dos teva-meva van acabar amb l'atacant trencant el fora de joc per la pèssima sortida del número 5 d'Àustria, el lateral esquerre Christian Fuchs, que formava part del miraculós Leicester, campió de la Premier contra tot pronòstic setmanes abans. Szalai es va quedar sol, però es va haver de llançar a terra per arribar a escombrar la pilota amb la cama dreta i superar el porter Almer. La sequera de trenta anys des del gol de Détari a Mèxic s'havia acabat.

El partit encara aniria millor per a Hongria, que va veure com expulsaven el rival Dragovic i com el seu jugador Stieber anotava el 0-2 abans del final. Va acabar invicte la primera fase, amb dos empats en els dos posteriors partits, però el creuament de vuitens contra la potent Bèlgica va ser massa complicat i la derrota per 0-4 a Tolosa la va deixar fora del campionat.

El conjunt centreeuropeu no va entrar al mundial de Rússia de manera clara, superada per uns Portugal i Suïssa molt millors, i va estar a dos punts d'arribar a l'Eurocopa del 2021, en un grup igualadíssim en què va quedar prop de Croàcia i Gal·les, que es van classificar. Però encara té una opció de tornar a ser entre els 24 millors. Hauria de superar el play-off que queda pendent contra Bulgària, a domicili, primer, i vèncer el triomfador de l'Islàndia-Romania, a Budapest. Quan el desembre faci 33 anys, Szalai, que ha disputat tota la fase de classificació, encara estarà disponible, per viatjar al torneig i no deixar passar tres dècades per veure un altre gol hongarès en un gran campionat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada