dijous, 17 de setembre del 2020

Romania, 1- Suïssa, 1 (Euro 2016-Primera fase)

268. Admir Mehmedi (1-1)

Com ja ha quedat clar en aquesta sèrie de gols, Suïssa és un dels països que més es nodreixen de jugadors nascuts a l'estranger o amb arrels a d'altres estats. La Confederació Helvètica va acollir, sobretot, famílies procedents de Kosovo arran de les successives guerres que van sacsejar els Balcans en la dècada dels noranta del segle passat. La majoria d'aquestes persones són de zona amb ascendència albanesa. Tot i que va néixer a l'actual Macedònia del Nord, aquest és l'origen del davanter Admir Mehmedi.


Va venir al món a Gostivar, molt a prop de la confluència de les fronteres nord-macedònia, albanesa i kosovar, el 1991 i amb només tres anys la seva família es va traslladar a Suïssa, on ha viscut des de llavors. Però té molt present d'on ve. Un exemple el trobem fa quatre anys. Amb el seu pare va visitar la ciutat on va néixer. En un dels pobles que formen part del municipi, Padalishte, va veure una família que vivia en una casa que no reunia els mínims per ser habitada. Aprofitant que el seu pare té una indústria que treballa la fusta, va decidir que l'empresa construïria una casa nova a aquella família i que ell la pagaria. Explicava que era la manera de demostrar que se sentia afortunat amb tot el que ell tenia i que ho volia compartir amb persones que, en essència, eren com ell.

Esportivament parlant, Mehmedi va jugar en les categories inferiors del Bellinzona i del Winterthur abans d'iniciar-se en el professionalisme al Zuric. Es tracta d'un davanter molt mòbil que pot mostrar millor el seu joc actuant en una banda o de segona punta. Sovint és indetectable per a les defenses rivals i aporta un interessant plus de treball defensiu a l'equip. Amb 20 anys va ser fitxat pel Dinamo de Kíev, amb el qual va debutar a la Lliga de Campions i li va servir de catapulta per a la Bundesliga, on ha ofert els seus millors serveis.

Mehmedi va tenir dos bons anys al Friburg, sobretot el primer, abans de ser contractat pel Bayer Leverkusen el 2015, l'estiu abans de l'Eurocopa de França. Amb la selecció tenia experiència des de jove. Havia estat subcampió d'Europa sub-21 després d'una final perduda contra Espanya a Dinamarca amb gols d'Ander Herrera i Thiago Alcántara. Havia anat als Jocs de Londres i s'havia estrenat amb l'absoluta amb 19 anys. No el van convocar per a l'Eurocopa del 2012, però sí per al mundial del 2014, on fins i tot va anotar contra Equador. El 2016, a França, amb 25 anys, li arribava el torneig continental en un molt bon moment.


El gol

Suïssa havia debutat en un partit molt especial per a molts dels seus components, ja que era en l'estrena d'Albània en un gran torneig. Ell va ser titular al costat de companys com Shaqiri. Dzemaili, Xhaka o Behrami, els pares dels quals són albanesos o kosovars. Els helvètics van vèncer per 0-1, amb un gol del central Schär, i afrontaven el segon partit contra Romania. Una victòria els classificava per als vuitens de final i, de passada, hauria ajudat els germans albanesos a passar ronda. Però les coses no van començar gaire bé al Parc dels Prínceps, ja que un penal va permetre Stancu avançar el rival. Suïssa va haver d'esperar a l'inici de la represa per igualar el duel.


Va ser quan Ricardo Rodríguez va llançar un córner a l'esquerra de Tatarusanu. Seferovic, d'ascendència bòsnia, va tocar la pilota amb el cap a l'àrea i aquesta va quedar botant. Mehmedi, que havia iniciat la jugada a la frontal de l'àrea, hi va córrer i va empalar una volea duríssima que va significar l'empat definitiu. Els suïssos es classificarien, però els albanesos no, ja que, tot i vèncer Romania en el darrer partit, no van poder ser un dels quatre millors tercers classificats dels sis grups.

Mehmedi va ser titular durant tot el torneig, que es va acabar als vuitens de final amb una derrota per penals contra Polònia. Va jugar dues temporades més a Leverkusen, on el seu protagonisme va anar descendint, i amb la vista posada al mundial de Rússia del 2018 va decidir fitxar pel Wolfsburg. Però l'infortuni es va centrar en ell. Una sèrie d'indisposicions físiques no li van donar continuïtat i, a més, el març es va trencar els lligaments d'un genoll.Va ser baixa per a la cita mundialista.

El jugador d'orígen macedoni va seguir a l'equip de la Volkswagen i va tornar a l'equip nacional. Ha participat en cinc partits de la fase de classificació per a l'Eurocopa, que ara es trasllada al 2021. Ell ja tindrà trenta anys, però aspira a tornar-hi a ser i ajudar a l'equip del país que el va acollir a millorar el resultat obtingut a França.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada