dimecres, 9 de setembre del 2020

República Txeca, 1- Polònia, 0 (Euro 2012-Primera fase)

276. Petr Jirácek (1-0)


Els torneigs per seleccions de vegades han fet triomfar herois anònims. Són jugadors que no estan acostumats a destacar, ni tan sols a marcar gols, però que apareixen en el moment menys esperat per guanyar-se un lloc en la història dels seus països. De l'altre costat, hi ha grans desfetes de conjunts que, amb tot a favor i jugant als seus propis estadis, acaben perdent de manera inesperada. Dels segons hi ha la selecció polonesa de l'Eurocopa 2012. Dels primers, el mig centre txec Petr Jirácek.


Per comprendre com de complicat és que aquest futbolista, de caràcter defensiu, marqui gols, en quatre temporades a la Bundesliga en va fer només quatre i en la seva millor temporada, ofensivament parlant, a la competició del seu país, només va arribar a cinc. En la selecció, en 28 partits oficials només va aconseguir tres gols i, curiosament, dos van arribar al seu gran torneig, l'Eurocopa del 2012 a Polònia i Ucraïna.

De fet, Jirácek arribava al campionat amb 26 anys després de mitja temporada al Wolfsburg, que l'havia contractat del Viktoria Plzen, el nou ric del futbol txec amb el qual acabava de debutar a la Lliga de Campions enfrontant-se a grans d'Europa com el FC Barcelona i el Milan. Amb la selecció, Jiracek havia actuat en deu partits abans del torneig i en un, el de la tornada de la repesca contra Montenegro, havia obtingut el seu únic gol amb l'equip que entrenava l'exinternacional Michal Bilek.

Ja al campionat, les coses havien començat fatal per als txecs, que havien perdut en el debut per 4-1 contra Rússia. En el segon partit, la direcció va començar a virar amb un triomf per 1-2 davant de Grècia. El primer gol, va ser marcat per Jirácek, el tercer més ràpid de la història de les Eurocopes fins aquell moment. L'equip centreeuropeu mantenia les opcions d'entrar als quarts de final, però tenia al seu davant una dura prova. Calia vèncer Polònia, l'amfitriona, a un estadi amb tota l'afició en contra, a Wroclaw. El partit es va mantenir empatat, tot i les moltes ocasions locals a la primera part. A la represa, els txecs van reaccionar i van obtenir premi.

El gol

Va ser 18 minuts abans de la finalització del duel. El veterà davanter Milan Baros ja havia avisat amb un xut anterior i, en una nova transició, va tenir el cap més clar. Va esperar i va veure el desdoblament de Jirácek, que es va incorporar a l'atac des de molt endarrere. El centrecampista, que aquell estiu va fitxar per l'Hamburg, va tenir la sang freda d'entrar a l'àrea, fer una gran retallada al lateral Piszczek i  batre el porter Tyton d'un xut creuat.


Els polonesos ho van intentar fins al final, però no van marcar i van quedar fora del seu campionat. Els txecs van superar ronda i, a més, com a primers de grup. Curiosament, els russos, que els havien apallissat en el debut, van quedar eliminats. En la primera eliminatòria, però, l'equip de Jirácek, amb ell novament de titular i jugant els noranta minuts, va quedar eliminat per Portugal per culpa d'un gol de Cristiano Ronaldo onze minuts abans del final del partit a Varsòvia.

Jirácek va jugar els deu partits de classificació per al mundial del 2014, a Brasil, però un sol punt va deixar fora la República Txeca del campionat. Dinamarca va ser qui va obtenir el bitllet com a segona classificada d'un grup que dominaria Itàlia. A partir d'aquell moment, quatre amistosos més i, el 2014, va deixar de comptar per a l'equip nacional, en el qual Pavel Vrba va iniciar una renovació que el va portar a classificar-se per a l'Eurocopa del 2016.

A nivell de clubs, Jirácek va jugar quatre temporades a l'Hamburg amb un rendiment irregular. En l'última, va veure des de la banqueta com un gol de Marcelo Díaz salvava els hanseàtics del descens a Karlsruhe. Va tornar al seu país, aquest cop a un Sparta de Praga que es mantenia en segona línia, darrere del Viktoria Plzen. Només hi va estar una temporada i, previ pas pel Jablonec, va acabar al Fastav Zlín, un conjunt nou amb el qual va arribar a disputar la Lliga Europa.

Tot i que encara està en actiu, amb 34 anys, és pràcticament impossible que torni a la selecció. Però aquell gol de Wroclaw, amb tot l'ambient en contra, el fa entrar a la història de l'idili que sembla que tinguin els txecs amb un torneig que, formant part de Txecoslovàquia, van guanyar una vegada i al qual han arribat a una altra final i a unes semifinals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada