dimarts, 30 de juny del 2020

Alemanya, 1-Romania, 1 (Euro 2000-Primera fase)

347. Mehmet Scholl (1-1)

La selecció alemanya de principi del segle XXI va tenir desfetes sonades en les Eurocopes. Després del títol del 1996, la Mannschaft va travessar un període de regeneració que li va suposar dues eliminacions doloroses en les primeres rondes dels torneigs del 2000 i del 2004, malgrat que, enmig, va ser subcampiona mundial a Corea i Japó. En el torneig de Bèlgica i els Països Baixos, Erich Ribbeck entrenava un conjunt en què il·lustres veterans com Matthäus o Hässler, campions mundials deu anys abans, i d'altres que havien triomfat a l'anterior Eurocopa, com Bierhoff, encara havien de tibar del carro. Un d'aquests, tot i que amb no tanta presència a l'equip federal en grans competicions, era Mehmet Scholl.

El talentós centrecampista ja tenia 30 anys en aquesta cita. Tot i formar part d'un Bayern triomfador, multiguanyador de la Bundesliga i que la primavera següent es proclamaria campió d'Europa contra el València, la presència de Scholl a la selecció havia estat irregular. El 1996 havia estat campió després d'una final en què ell havia estat el substituït per Bierhoff, autor dels dos gols del triomf. El 1998, Berti Vogts havia apostat pel múscul d'homes com Hamann, Jeremies i Freund i el talent dels veterans Hässler i Möller abans que per ell. Ara, l'Eurocopa del 2000 li arribava en un bon moment.

Però en el primer partit, Alemanya va haver de remar en contra. Moldovan va avançar Romania als cinc minuts de joc d'un partit disputat sota un sol de justícia a Lieja. Scholl va començar a comandar el joc teutó fins que, al minut 28, va arribar el seu golàs.

El gol

Va ser en una llarga acció conduïda per Babbel i Linke per la banda dreta. L'esfèrica va anar cap al mig. El davanter d'ascendència brasilera Paulo Rink la va prolongar encara més al centre i la va rebre Scholl. Aquest se la va situar a la cama esquerra, va observar la porteria i va etzibar un fort tret que va sorprendre el porter romanès Stelea. El gol es pot veure en el següent video a partir del minut 15.36.

Malgrat disposar d'una hora per davant, Alemanya no va ser capaç de vèncer, presa d'un joc excessivament vertical i poc elaborat. A més, va caure en els dos següents partits, contra Anglaterra per 1-0 i dolorosament contra Portugal per 3-0, i va dir adéu al torneig.

Scholl va tenir l'oportunitat d'anar al Mundial del 2002 ja que Rudi Völler, el seleccionador, el va voler repescar per la baixa de Sebastian Deisler, però ell va considerar que no estava en condicions de participar-hi ja que s'acabava de recuperar d'una lesió. Va ser el principi d'un calvari amb els problemes físics que el va acompanyar fins al final de la seva carrera, el 2007. Va estar quinze anys als bavaresos, el club de la seva vida, tot i que no provenia del seu planter, sinó que va ser fitxat del Karlsruher, l'equip de la seva ciutat, amb 21 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada