dissabte, 27 de juny del 2020

Espanya, 1-Bulgària, 1 (Euro 96-Primera fase)

350. Hristo Stoitxkov (0-1)

Bulgària arribava a l'Eurocopa del 1996 a Anglaterra després del seu extraordinari paper en la Copa del Món dels Estats Units de dos anys abans, en què havia estat quarta. El conjunt de Dimitar Penev debutava en un torneig europeu amb la intenció d'allargar el seu moment, amb una generació de jugadors única liderada pel màxim golejador del Mundial, Hristo Stoitxkov.


El davanter ja tenia trenta anys i, després d'abandonar el Barça l'estiu anterior, emprendria un retorn al Camp Nou la següent temporada. El primer partit en el torneig de Bulgària era, precisament, contra Espanya, amb la qual cosa tenia davant molts dels seus antics i futurs companys. Entre ells, el porter Andoni Zubizarreta, que havia fitxat pel València dues temporades abans. En el partit, jugat a Leeds, Bulgària va actuar a la contra, però va crear molt perill a l'inici de la segona part. Stoitxkov va marcar un gol invalidat injustament pel col·legiat italià Piero Ceccarini per un fora de joc inexistent. Poc després, però, va tenir una altra oportunitat.

El gol

Va ser en una pilota llarga del mateix Stoitxkov, al minut 20 de la represa, en què l'extrem Emil Kostadinov va guanyar l'esquena a Sergi Barjuán. El lateral va voler recuperar la posició però, ja a l'àrea, va impactar amb el genoll a la cuixa del rival i va fer-li penal.



Stoitxkov va recollir l'esfèrica, la va posar al punt de penal i va anotar el primer gol del partit, amb un xut que va picar a un pal abans de superar Zubizarreta. Però Bulgària només va poder mantenir nou minuts l'avantatge, ja que Alfonso va empatar i va propiciar el just repartiment de punts.

El davanter búlgar va marcar en els tres enfrontaments que el seu equip va disputar en el campionat, un gol en cadascun d'ells, amb una victòria, un empat i una derrota, però no va ser suficient per conduir el seu país fins als quarts de final. Va ser l'única Eurocopa que va jugar el Pilota d'Or del 1994.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada