diumenge, 28 de juny del 2020

França, 1-Dinamarca, 2 (Euro 92-Primera fase)

349. Jean-Pierre Papin (1-1)

França arribava a l'Eurocopa del 1992 en un moment estrany de la seva història. Després de dues semifinals mundialistes en la dècada dels vuitanta, s'havia perdut d'Eurocopa del 88 i el Mundial del 90, però s'havia classificat brillantment per al torneig europeu del 1992 després d'eliminar Espanya en la fase prèvia. L'equip dirigit per Michel Platini apareixia com un dels favorits en el campionat ja que disposava d'una plantilla potent, sobretot en la davantera, formada per l'irascible Éric Cantona, al qual faltaven uns mesos per fitxar pel Manchester United procedent del Leeds, i el golejador Jean-Pierre Papin.


El menut davanter, màxim realitzador de les tres edicions precedents de la Copa d'Europa, havia completat sis grans temporades a l'Olympique de Marsella, equip amb el qual havia estat subcampió continental el 1991. S'havia donat a conèixer amb un gol al Mundial de Mèxic, el 1986, però no havia pogut tornar a participar a cap altra gran cita. Aquell estiu havia posat fi a la seva aventura a casa i havia fitxat pel Milan, que tornava a les competicions europees després d'una sanció. En l'Eurocopa de Suècia, ja havia marcat en el debut, contra els amfitrions, però no havia pogut fer davant d'Anglaterra. Dos empats per als francesos, que en podrien tenir prou amb un altre contra els danesos en l'últim partit per entrar a les semifinals.

El gol

El partit no havia començat gaire bé per als gals ja que Henrik Larsen havia avançat Dinamarca en el marcador, un resultat que els deixava fora. El partit es disputava a Malmö, a només vint quilòmetres de Copenhaguen, i les graderies estaven plenes d'aficionats dels nòrdics, que gairebé jugaven a casa. El duel es va convertir en un atac i gol de França per trobar un empat que va arribar a l'inici de la segona part i que en el següent vídeo es pot veure a partir del minut 1.58


El company de Papin en el Marsella Jean-Philippe Durand va filtrar una pilota entre la defensa danesa, que va sortir malament i va deixar dos jugadors enganxats. El davanter va controlar-la, va observar la posició del porter Schmeichel i el va superar amb un xut creuat. El gol permetia a França classificar-se per jugar contra els Països Baixos en una semifinal.

Però dotze minuts abans del final, Elstrup va marcar un gol que va fer embogir l'afició danesa i que va deixar els francesos fora de combat. Papin, que acabaria la seva carrera amb 30 gols en 54 partits internacionals, una molt bona marca, va deixar el camp sense saber que aquell seria el seu últim partit en un gran torneig de seleccions. França no va entrar al següent Mundial, el dels Estats Units, i en l'Eurocopa del 96, amb 33 anys, el seu rendiment irregular al Bayern de Munic, amb només tres gols en dues temporades, el va deixar fora de la llista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada