dijous, 18 de juny del 2020

Portugal, 2- Països Baixos, 1 (Euro 2012-Primera fase)

359. Rafael van der Vaart (0-1)

La trajectòria de Rafael van der Vaart com a futbolista deixa la sensació que podia haver fet molt més del que va fer. Va actuar a tres de les principals lligues del continent, l'alemanya, l'espanyola i l'anglesa, va jugar a l'Ajax, equip al qual es va formar, i va disputar 17 partits de fases finals de Mundials i Eurocopes. Però gairebé mai no va ser indiscutible. Era un mitja punta amb molta classe i una excepcional cama esquerra, amb capacitat per fer l'última passada i també per disparar a porteria, però també amb poca disciplina defensiva.


Amb la selecció, Van der Vaart va intevenir en tres Eurocopes i dos Mundials, amb el subcampionat a Sud-àfrica 2010. Té el dubtós honor de sortir a la fotografia del gol d'Iniesta. Va ser qui va intentar blocar el xut abans que l'esfèrica entrés. Dos anys més tard, amb 29, acabava de deixar el Tottenham abans de tornar a l'Hamburg, segurament l'equip en què ha donat millor rendiment. A Anglaterra, on va fer bones actuacions, va arribar procedent del Reial Madrid, amb el qual no va poder guanyar res important i on va tenir una participació intermitent.

El 2012, els Països Baixos arribaven a l'Eurocopa de Polònia i Ucraïna després de ser subcampions del món, però les coses no els van anar bé. El joc siderúrgic de Bert van Marwijk, que havia donat resultat a la Copa del Món, no va ser tan efectiu en el torneig. Els oranje van començar amb derrotes mínimes contra Dinamarca (0-1) i Alemanya (1-2). Matemàticament encara no estaven eliminats quan es van enfrontar a Portugal en l'últim partit. Havien de vèncer i esperar esdeveniments. I l'esperança va durar una estona.

El gol

Va ser al minut 11 d'un partit jugat a Kharkiv quan els neerlandesos van entrar per la banda dreta. Van Persie va cedir a Robben, que va intentar la jugada de tota la vida. En veure's sense espai, la va deixar a Van der Vaart qui, des de fora de l'àrea, va deixar anar un tret fortíssim i parabòlic amb la cama esquerra que va superar Rui Patrício, en una acció marca de la casa. A continuació, dues imatges des de la càmera màster i des de darrere de la porteria, des d'on es pot observar millor la paràbola.



Lamentablement per al seu equip, l'avantatge no va durar gaire i Cristiano Ronaldo, amb dos gols, un a cada meitat, va capgirar el resultat i va classificar Portugal. Els Països Baixos, per la seva banda, tancaven la primera fase d'un gran torneig sense cap punt aconseguit per primer cop a la seva història.

Van der Vaart ja no va tornar a jugar cap altre gran torneig de seleccions. Va estar tres anys a l'Hamburg, amb el qual va flirtejar amb el descens i, després de mig exercici al Betis, sense pena, ni glòria, va acabar la seva trajectòria al Midtjylland i a l'Esbjerg de la lliga danesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada