dijous, 25 de juny del 2020

Suècia. 2- Anglaterra, 3 (Euro 2012-Primera fase)

352. Olof Mellberg (2-1)

Poques vegades podem dir que un defensa central marca dos gols en un partit i, a més, en deu minuts de diferència. El suec Olof Mellberg ho va aconseguir en l'Eurocopa 2012, però amb dues salvetats: el primer de tots dos va ser concedit al defensa anglès Glen Johnson en pròpia porta i, a més, les dues anotacions no van servir per res a Suècia, ja que va acabar perdent el partit.

Els escandinaus havien caigut en el duel inaugural del seu grup per 2-1 contra Ucraïna i necessitaven vèncer Anglaterra, o com a mínim no perdre, en el segon per mantenir opcions de classificació. El tècnic, Erik Hamrén, apostava en el campionat per una defensa de quatre, tot i que el lateral dret, Granqvist, també podia jugar de central. Un dels dos components del centre de la reraguarda era Olof Mellberg. Amb gairebé 35 anys havia fitxat pel Vila-real, conjunt que acabava de baixar a Segona, després d'una llarga carrera que l'havia dut de la seva Suècia natal al Ràcing de Santander, a set temporades a l'Aston Villa, a la Juventus i a l'Olympiacos.

Mellberg era un jugador sobri, que podia actuar de lateral però que rendia millor al centre, i encara més tenint en compte la seva edat. En el partit jugat a Kíev, els anglesos es van avançar amb un gol d'Andy Carroll. Va ser a l'inici de la segona part quan van arribar els deu minuts fantàstics del defensa suec.

El(s) gol(s)

Així, al minut 4 de la represa, Ibrahimovic llança una falta a la frontal de l'àrea que pica a la barrera. Li torna a caure la pilota, intenta una mena de tisora errada però la pilota cau a Mellberg. Aquest no es troba en fora de joc ja que el lateral Johnson el talla. El suec xuta, supera el porter Hart i el mateix Johnson s'acaba d'introduir la pilota a la seva pròpia porteria.

Deu minuts més tard arriba una altra acció a pilota parada, una falta lateral que no està gaire a prop de l'àrea. Els suecs, però, se senten poderosos en el joc aeri i més disposant d'una cama dreta com la de Sebastian Larsson per penjar la pilota. El centrecampista la posa perfectament i Mellberg trenca la línia anglesa i anota el 2-1 de cap. Un gol i mig que sembla propulsar el seu equip.

Lamentablement per als seus interessos, Anglaterra reaccionarà i s'acabarà imposant per 2-3, amb gols de Walcott i Welbeck superant la lenta reraguarda nòrdica. Suècia guanyarà l'últim partit del grup contra França per 2-0 però els seus errors passats la deixen fora del torneig.

Mellberg, per la seva banda, va ser un sol any al Vila-real però va contribuir decisivament al retorn de l'entitat castellonenca a Primera. Després, va fitxar pel Copenhaguen, on es va retirar abans d'iniciar la seva carrera com a entrenador.