dilluns, 15 de juny del 2020

Portugal, 2- Països Baixos, 1 (Euro 2004-Semifinal)

362. Jorge Andrade, en pròpia porta (2-1)

Portugal es va trobar el vespre del 30 de juny del 2004 amb la gran oportunitat de classificar-se, per primer cop, per a la final d'un gran campionat en categoria absoluta. Enrere quedava la semifinal de l'Eurocopa del 1984, amb la derrota a última hora contra la França de Platini, i encara més la del 1966, davant de l'Anglaterra de Bobby Charlton. Ara, ells eren els amfitrions i havien de derrotar els Països Baixos per disputar el partit decisiu, el diumenge següent.

Els portuguesos havien anat passant rondes amb problemes, després d'una derrota inicial a la fase de grups contra Grècia, dos triomfs, contra Rússia i Espanya, el van classificar per a uns quarts de final que van superar en una llarguíssima tanda de penals davant dels anglesos. L'equip de Scolari no s'havia mostrat gaire efectiu en defensa en dos dels quatre duels, tot i disposar d'una gran parella de centrals.



I és que Ricardo Carvalho i Jorge Andrade s'havien vist les cares en una de les semifinals de la Champions d'aquell any. El Porto, l'equip del primer, va eliminar el Deportivo de la Corunya, el del segon, després que l'àrbitre alemany Markus Merk expulsés de manera injusta el defensa dels gallecs.Va interpretar una agressió sobre Deco, quan realment li va fer una broma amb el peu, fent veure que li donava una puntada al seu excompany, ja que Andrade era del Porto abans de desembarcar a Riazor. La baixa d'Andrade, un jugador que compensava la seva falta d'envergadura amb una excepcional col·locació i amb tranquil·litat per sortir amb la pilota jugada, va ser vital per a la tornada, en què el Porto va vèncer a La Corunya, pas previ per a una final en què derrotaria el Mònaco.

El gol

En la semifinal de l'Euro 2004, les coses van començar a anar molt bé per a Portugal. Cristiano Ronaldo va avançar els lusitans amb un cop de cap en un córner a l'inici i Maniche va semblar sentenciar amb un xut parabòlic que va sorprendre Van der Sar. El partit estava controlat, però es va complicar quatre minuts després del 2-0. En una centrada sense aparent perill del lateral Van Bronckhorst, Andrade va intentar refusar amb força, però va tocar l'esfèrica de resquitllada, aquesta va anar enrere i la vaselina involuntària va superar el porter Ricardo.



La mitja hora que quedava fins al final es va convertir en un patiment per als portuguesos. Els neerlandesos van acostar-se a l'empat amb alguna arribada clara, però al final no el van aconseguir. Portugal era a la final.

La mala sort de la temporada d'Andrade, però, continuaria amb la derrota en el partit decisiu contra Grècia. Aquest va ser l'últim gran torneig de seleccions del defensa, que havia estat a la Copa del Món del 2002, ja que el 2006 es va perdre el Mundial d'Alemanya per una greu lesió que marcaria la seva carrera. Ja no va tornar a ser el mateix. Quan va deixar el Deportivo, el 2007, va fitxar per la Juventus, que acabava de tornar de la Serie B, però només hi va poder jugar cinc partits en dues temporades i es va haver de retirar massa aviat, amb 31 anys. L'autogol del 2004, per tant, no va ser, ni de lluny, el pitjor d'una bona carrera, però massa curta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada