dissabte, 13 de juny del 2020

Rússia, 2-Grècia, 1 (Euro 2004-Primera fase)

364. Dmitri Bulykin (2-0)

De vegades hi ha jugadors que estan a punt de passar a la història de manera indirecta i, al final, per l'acció d'un adversari no ho fan. Hi ha molts gols que haurien pogut canviar el signe de tot un campionat però acaben quedant en l'oblit. El que va marcar el davanter del Dinamo de Moscou Dmitri Bulykin a l'Eurocopa del 2004 de Portugal representa un d'aquests casos. Hauria pogut tallar de soca-rel una de les sorpreses més grans de la història del futbol de seleccions a Europa. Però va quedar en un no-res.

Bulykin, un davanter corpulent, amb un rang de moviment no gaire elevat, tenia 25 anys quan va ser seleccionat pel que seria el seu únic gran campionat a nivell de seleccions. Sorgit del planter del Lokomotiv de Moscou feia tres anys que jugava al Dinamo, on se n'hi estaria tres més. Jugador més d'equip que no pas golejador, no va passar mai dels deu gols per temporada excepte en l'etapa crepuscular de la seva carrera, als Països Baixos, quan en va anotar 21 en un exercici amb l'ADO La Haia.

Rússia va quedar matemàticament fora de l'Eurocopa de Portugal després de caure derrotada contra Espanya i Portugal en els dos primers partits. El seleccionador, Georgi Iartsev, havia concedit a Bulykin la titularitat en el primer i l'havia fet actuar només onze minuts en el segon. En l'intranscendent duel, per als russos, contra Grècia, el del comiat, va tornar a l'equip inicial. El partit era decisiu per als hel·lens, que sumaven quatre punts en els dos primers partits i depenien d'ells mateixos per accedir als quarts d final, però aviat se'ls van complicar les coses.

El gol

Perquè una Rússia sense pressió es va avançar als dos minuts amb una rematada de Kiritxenko. I un quart d'hora més tard va arribar el segon gol. Va ser en un llançament des de la cantonada de Gusev. Bulykin va entrar com un tràiler al cor de l'àrea i amb una rematada de cap en planxa va enviar la pilota lluny de l'abast de Nikopolidis.

El gol de Bulykin suposava el 2-0, un resultat que hauria eliminat Grècia del campionat tenint en compte que, en l'altre partit del grup, que es jugava a la mateixa hora, Portugal va derrotar Espanya per 1-0. La diferència de gols hauria donat l'accés als quarts de final a l'equip d'Iñaki Sáez i tota la bogeria posterior de l'equip grec, amb títol inclòs, no s'hauria produït. Però Grècia va marcar abans del descans el 2-1, un resultat que, malgrat la derrota, li va permetre passar de ronda.

El gol de Bulykin, que després va sortir de Rússia el 2007 i va iniciar una trajectòria nòmada al Leverkusen, Anderlecht, Fortuna Düsseldorf, ADO La Haia, Ajax i Twente, abans de retirar-se al Volga del seu país, es va oblidar, però hauria pogut trencar el somni d'un país.